Oma Wapsie is echte bedenker van speculoospasta
Foto: rr
De rechtbank van koophandel in Gent heeft vanochtend het octrooi van Lotus Bakeries op het populaire product speculoospasta vernietigd.

Enkele concurrenten van het bedrijf waren naar de rechtbank van koophandel gestapt met de vraag het octrooi van Lotus nietig te verklaren, en kregen donderdag gelijk. Lotus had het octrooi gekocht van twee deelnemers aan het VRT-programma De Bedenkers, maar de rechter oordeelt nu dat hun pasta geen nieuwe uitvinding was.

Volgens de rechter was een recept op de Nederlandse receptensite Oma Wapsie om speculoospasta te maken al beschikbaar lang voor Lotus het octrooi in handen kreeg.

Speculoospasta is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot het succesproduct van het beursgenoteerde Lotus Bakeries uit het Oost-Vlaamse Lembeke. De koekjesfabrikant maakte nooit bekend hoeveel winst het uit de koekjespasta haalt, maar volgens analisten realiseert het bedrijf met de pasta in België alleen al een omzet van ruim 10 miljoen euro.

Lotus Bakeries kocht het octrooi in mei 2009 van Danny De Maeyer en Dirk De Smet. Die namen in 2007 deel aan het programma De Bedenkers maar hadden in 2006 al een octrooi bekomen. Concurrenten van Lotus Bakeries werden vervolgens door het bedrijf aangemaand om met de productie van hun speculoospasta’s te stoppen. Ten onrechte, zegt de rechter nu.

Het aandeel van Lotus op de Brusselse beurs verliest zowat een procent in reactie op het nieuws.

Lotus Bakeries (Euronext Brussel)


Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in