'Deur voor belspelletjes definitief sluiten'
Foto: pn
Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) wil dat belspelletjes voorgoed uit de Vlaamse ether blijven. 'We moeten de deur definitief sluiten', zei ze woensdag in het Vlaams parlement. De minister onderzoekt of Vlaanderen, bijvoorbeeld via een aanpassing van het Mediadecreet, belspelletjes in de toekomst kan verbieden.

Dinsdag besliste de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) om de belspelletjes op haar zenders vtm en 2BE van het scherm te halen. De belspelletjes waren in opspraak geraakt na een onthullende reportage in het één-programma Basta.

Vlaams mediaminister Lieten reageerde dinsdag al verheugd op de beslissing van de VMMa en liet meteen verstaan dat ze zou laten onderzoeken of Vlaanderen zelf stappen kan ondernemen om de belspelletjes in de toekomst van het scherm te weren.

Vandaag verduidelijkte Lieten in het Vlaams parlement dat er onder meer gekeken wordt naar juridische hefbomen in het Mediadecreet. Daarin kunnen de belspelletjes volgens minister Lieten ondergebracht worden onder 'telewinkelen'.

'We moeten dan bekijken of we de uitzendtijd van dat telewinkelen gebruiken als juridische hefboom om die spelletjes definitief te verbieden op Vlaamse zenders', aldus Lieten. 'Ik ben dat aan het uitzoeken. Ik wil niet over één nacht ijs gaan. Het moet juridisch spitsvondig zijn', aldus de SP.A-politica.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in