In het centrum van de Tunesische hoofdstad Tunis zijn honderden mensen woensdagmorgen opnieuw op straat gekomen om te protesteren tegen de nieuwe overgangsregering. Zij vinden het niet kunnen dat er in de nieuwe regering leden van de oude zijn opgenomen.

Dinsdag vonden er over heel Tunesië ook al dergelijke manifestaties plaats. 'RCD out!', stond er te lezen op een spandoek. De RCD is de partij van de gevluchte president Ben Ali. Hij trok vorige vrijdag na een maand van protesten zijn conclusies en vertrok in ballingschap naar Saoedi-Arabië.

Het uitgaansverbod in Tunesië is intussen versoepeld. Het gaat nu twee uur later in, om 20 uur in plaats van 18 uur, maar duurt nog steeds tot 5 uur 's morgens. Volgens de Tunesische televisie blijven de andere maatregelen in het kader van de noodtoestand wel gehandhaafd. Er geldt nog altijd een samenscholingsverbod van meer dan drie mensen, en de ordetroepen mogen schieten op mensen die zich onttrekken aan controles.

In de hoofdstad Tunis vinden wel opnieuw commerciële activiteiten plaats, maar de oproep om nieuwe demonstraties blijft. Door middel van sms-berichten werd eerder op woensdag opgeroepen tot nieuwe demonstraties in Tunis, ondanks pogingen van de autoriteiten om de rust te bewaren. Dinsdag stapten vier ministers uit de nieuwe, één dag oude regering van nationale eenheid, uit solidariteit met de demonstranten.

De minister van Buitenlandse Zaken Kamal Merjan verliet woensdag de Egyptische stad Sharm el-Sheik, vlak voor de opening van een bijeenkomst van de Arabische Liga. De reden voor zijn vertrek is onduidelijk.

Gerechtelijk onderzoek naar Ben Ali

Inmiddels is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de gevluchte Tunesische president Ben Ali en zijn familie wegens het 'onwettig verwerven van tegoeden' en 'onwettige financiële plaatsingen in het buitenland'. Ben Ali, zijn vrouw Leila Trabelsi en hun familieleden worden ervan verdacht Tunesië gedurende 23 jaar te hebben uitgebuit.

Zwitserland heeft de tegoeden van Ben Ali intussen geblokkeerd. Hetzelfde werd overigens gedaan met de tegoeden van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo, die weigert op te stappen.

De protesten in Tunesieë begonnen op 17 december met de zelfverbranding van een jonge werkloze en is gericht tegen de hoge (jeugd)werkloosheid, armoede, censuur en overheidsrepressie.