Bond Zonder Naam wil mensen gelukkig maken
Foto: photo news
In het beursgebouw van Brussel heeft Bond Zonder Naam (BZN) dinsdagmiddag het nieuwe project 'Word écht rijk' voorgesteld. Met de campagne wil BZN in vijf jaar tijd een concreet en duurzaam proces ontwikkelen om mensen gelukkiger maken.

Uit de Nationale Waardepeiling van BZN, waaraan meer dan 10.000 mensen deelnamen, blijkt dat 'eerlijkheid' als waarde op nummer één staat. 'Mensen kijken kritisch naar gangbare praktijken en bestaande systemen. Ze willen meer eerlijkheid in onze samenleving', luidt het.

De komende vijf jaar wil BZN in tien sectoren met telkens tien duurzame partners - zoals gemeenten, bedrijven, media, reclamepartners, academici en kunstenaars - waardegedreven praktijken ontwikkelen.

Bij de campagne hoort ook een online communicatieplatform. Op www.wordechtrijk.be kunnen mensen inspiratie vinden.

BZN is ervan overtuigd dat het concept kan vertaald worden naar andere landen en daarom heeft de organisatie de ambitie om het concept naar een Europees traject te vertalen. Herman Van Rompuy verleende zijn medewerking aan het project. Volgens de Europese voorzitter werd Europa gebouwd als reactie tegen 'onwaarden', zoals racisme, oorlog en het negeren van de menselijke waardigheid. 'De Europese gedachte kwam tot stand als gedachte van verzoening en samenwerking. Op die manier kunnen mensen elkaar opnieuw vinden', aldus Van Rompuy.

Ook Groen!-politica en professor Eva Brems, NV-A'er Siegfried Bracke en econoom Geert Noels verlenen hun steun aan de actie. Zij droegen T-shirts met slogans als 'Méér geld maakt niet gelukkig' en 'Ik ben 99% van de tijd eerlijk'.