Gaia klaagt duivensterilisatie zonder verdoving aan
Foto: gaia
Om de voortplanting van stadsduiven te verhinderen, maakt de stad Brussel gebruik van chirurgische sterilisatie zonder voldoende verdoving. Dit zegt de dierenrechtenorganisatie GAIA.

De dierenrechtenorganisatie heeft dinsdag een video op YouTube gezet die toont hoe duiven 'op wrede wijze' gesteriliseerd of gecastreerd worden.

De stad Brussel doet een beroep op SACPA, een bedrijf in de Parijse regio, om 'deze pijnlijke ingrepen' uit te voeren. Elk jaar vangt SACPA 3.000 duiven in Brussel, die naar het Franse bedrijf worden getransporteerd en na de ingreep naar Brussel worden teruggebracht. Het gaat om een contract van tienduizenden euro's, aldus Gaia in een mededeling.

De organisatie maakte in Parijs met verborgen camera beelden van ingrepen op niet of onvoldoende verdoofde duiven. Volgens Gaia zijn deze praktijken sinds 2001 verboden in België.

Gaia probeert sinds twee jaar tevergeefs een afspraak te maken met de bevoegde Brusselse schepen, Christian Ceux, om 'contraceptieve duiventillen' voor te stellen voor de inperking van de duivenpopulatie in Brussel. Rond dergelijke duiventillen stabiliseren duivenkolonies en worden de geproduceerde eieren weggenomen en vervangen door namaakeieren. Dit 'diervriendelijke alternatief' was volgens de organisatie een succes in andere Europese landen.

Maar volgens het kabinet van schepen Ceux is het systeem niet efficiënt gebleken in sommige stadsgewesten. Bovendien zou dit alternatief in Brussel, dat ongeveer 8.000 duiven telt, een investering van 1,25 miljoen euro vergen, zei het kabinet dinsdag. Daar komt nog 200.000 euro per jaar bij voor het onderhoud.