Open VLD en S.PA willen belspelletjes definitief van het scherm bannen. Volgens SP.A'er Philippe De Coene, de voorzitter van de commissie Media in het Vlaams parlement, kan dat via een aanpassing in het Vlaamse Mediadecreet.

De Coene vindt de beslissing van VTM en 2BE om de belspelletjes onmiddellijk van het scherm te halen, een goede beslissing. Maar volgens hem moet het beleid verder gaan.

'Ik juich de beslissing van de VMMa toe, maar het blijft vrijwillig. Via een aanpassing van de regels moeten we de deur definitief dichtdoen voor bedrieglijke belspelletjes zoals ze vandaag bestaan.'
Volgens Coene kan dat via een aanpassing van het Vlaams Mediadecreet, dat dateert van 2009. Het decreet voorziet een lijst van commerciële activiteiten die toegelaten zijn op omroepen.

Belspelletjes, die volgens Europese regels onder 'telewinkelen' vallen, hoort daar nu bij. 'Als we belspelletjes expliciet definiëren is het volgens ons mogelijk om ze uit de lijst met toegelaten commerciële activiteiten te halen', zegt Coene.

Federaal staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) kondigde eerder dinsdag al aan dat hij strengere regels wil voor belspelletjes. Voor SP.A volstaat dat niet. 'Je weet zo al dat de regels opnieuw verschillend geïnterpreteerd zullen worden en dat belspelmakers er de kantjes zullen aflopen. De enige goede oplossing is ze in hun huidige vorm volledig te verbieden', aldus Coene.

Open VLD wil regeling op federaal niveau

Ook Open VLD wil dat het definitief afgelopen is met de belspelletjes. Maar volgens de liberalen kunnen ze beter op het federale niveau aangepakt worden. Mediaspecialist Bart Tommelein wil met de andere fracties in het Vlaams parlement wel onderzoeken hoe de misbruiken en de oplichting in belspelletjes definitief kunnen worden uitgebannen. Hij waarschuwt dat de draagwijdte van het Mediadecreet beperkt is en dat een Nederlandstalige zender die vanuit het buitenland uitzendt - zoals VT4 in het verleden deed - niet gebonden is door het decreet.

Daarom kondigt gemeenschapssenator Tommelein tegelijkertijd aan dat hij op het federale niveau eveneens concrete stappen zal nemen om elke vorm van oplichting en misbruiken via spelletjes via alle media aan te pakken. Of de zender nu in het binnen- of het buitenland gelegen is, het telefoonnummer is Belgisch en daar kan de wetgever wel efficiënt optreden. 'Belspelletjes worden geregeld via het Koninklijk Besluit van 12 mei 2009. Het lijkt me dan ook logisch dat we deze regeling verstrengen', luidt het.