Op de Belgische arbeidsmarkt zullen er in de eerste jaarhelft minstens 18.942 vacatures worden uitgeschreven bij ruim 500 bedrijven.

Dat blijkt uit het Nationaal Arbeidsmarktonderzoek van Vacature. 'De lijst is niet volledig maar geeft wel een goede indicatie, per sector en naar de gezochte profielen', zo luidt het dinsdag op basis van een rondvraag.

Bij de vorige bevraging in mei 2010 was er sprake van minstens 13.343 vacatures.

De meeste aanwervingen zijn te verwachten bij Colruyt groep (1.500), NMBS (1.000) en Carrefour (850). Ook de politie (750) en Bpost (650) gaan massaal op zoek naar nieuw personeel. Na de crisis blijkt ook de banksector opnieuw actief op de arbeidsmarkt: BNP Paribas zoekt 450 man personeel, KBC 350 en ING 300.

Vaak gaat het om specifieke profielen zoals bij Colruyt beenhouwers of tweetalig verkoopspersoneel voor de regio Brussel. Daarnaast speelt ook de uitstroom van babyboomers steeds meer een rol. Zo bijvoorbeeld heeft de stad Antwerpen de volgende drie jaar naar schatting telkens 400 vacatures ter beschikking - een deel daarvan als gevolg van de vergrijzing.

De sectoren met de meeste vacatures zijn telecom, ICT en internet, gevolgd door voeding, en Banken en Verzekeringen. De overheid bezet de vierde plaats.

De meest gezochte profielen zijn burgerlijk en industrieel ingenieurs, ICT-gerelateerde functies zoals netwerkspecialisten, gevolgd door commerciële profielen, account managers en technisch personeel.