Colruyt steekt varkensboeren handje toe
Foto: VUM
Varkensboeren die vlees leveren aan Colruyt, krijgen tijdelijk 5 euro extra per varken. De toeslag zou geen gevolgen hebben op de prijzen in de winkel. Volgens de Boerenbond heeft de regeling, die loopt tot 11 februari, betrekking op meer dan tienduizend varkens per week.

Het extra geld wordt betaald voor alle varkens die geslacht worden volgens het Colruyt-lastenboek, legt men bij de Boerenbond uit. Dat is zowel het varkensvlees dat bij Colruyt belandt als het vlees dat uiteindelijk niet door Colruyt afgenomen wordt, maar wel volgens de Colruyt-normen geslacht is.

De Boerenbond schat dat het in totaal gaat om zowat 7 procent van de wekelijkse slachtingen in de Belgische slachthuizen, of 'meer dan tienduizend varkens per week'.

De tegemoetkoming wordt betaald door de Groep Colruyt, de toeleveringsbedrijven en de mengvoederfabrikanten.

'Geen structureel antwoord'

De eenmalige ondersteuning biedt geen structureel antwoord, aldus Colruyt. 'Op lange termijn gelooft de Groep Colruyt enkel in een duurzame reconversie als oplossing voor de huidige crisis.

De Boerenbond reageert tevreden. 'De Groep Colruyt zet hier een belangrijk precedent, dat navolging door alle andere betrokkenen verdient', aldus Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond.

Voorlopig zouden andere ketens niet met een gelijkaardige actie komen. Bij distributiefederatie Comeos zegt men dinsdag dat het gaat om een commerciële beslissing van een individueel lid.

Geen Duits vlees


De handelaars en de vleesverwerkende bedrijven in België beloven dat ze geen misbruik zullen maken van het Duitse dioxineschandaal om goedkoop varkensvlees in Duitsland te gaan kopen. "Ze zullen blijven Belgisch kwaliteitsvlees kopen", zo werd vernomen na ketenoverleg met alle betrokken actoren.

Acties gaan door

De Vereniging voor Varkenshouders (Veva) blijft wel actievoeren tegen de problemen in de varkenssector. 'Er moet op Europees niveau actie ondernomen worden tegen de Duitse bedrijven die de prijs van de varkens bepalen,' aldus voorzitter Geert Wallays.

'Om het ketenoverleg niet te boycotten' ziet Veva wel af van het plan om morgen een bedrijf te blokkeren. Toch verzamelt Vevawoensdag om 5.30 uur in Roeselare om actie te voeren. Vorige woensdag werd de vleeswarenfabriek Ter Beke geblokkeerd in het Oost-Vlaamse Waarschoot.