'Sneeuwbal rolt steeds harder'
Foto: rr
De protestmars die de studenten van de Brusselse universiteit zondag organiseren tegen de politieke impasse krijgt overal bijval. 'De sneeuwbal rolt steeds harder', zegt mede-organisator Felix De Clerck (26).

Het begon met twee oproepen op Facebook en een website www.230111.be. Intussen neemt het protest steeds meer bijval. 'Het is alsof we boven op een berg een sneeuwbal naar beneden hebben geduwd en die nu steeds groter wordt. We proberen de actie richting te geven maar het is duidelijk dat dit initatief groter dan ons geworden is', zegt De Clerck.

Facebook

Op Facebook hebben al meer dan 20.000 mensen bevestigd dat ze er op 23 januari bij zullen zijn. Daarnaast zeggen 23.000 anderen 'misschien' te zullen opdagen. 'Een klik op een website is natuurlijk snel gemaakt', zegt De Clerck. 'Ik schat dat misschien de helft van die 20.000 Facebookers zullen opdagen.'

Op de universiteit van Leuven loopt de mobilisatiecampagne volop en ook met de studenten in Antwerpen zijn er contacten. Is de organisatie niet bang dat de examens roet in het eten zullen gooien? 'Je kan de realiteit niet aanpassen aan de examenregeling. Het zou me verbazen dat studenten niet een paar uur van hun boeken wegkunnen om mee te betogen', zegt De Clerck.

Bredere weerklank

Ook elders vindt het studenteninitiatief een steeds bredere weerklank. 'We hebben gisteren de steun van de ACV-jongeren en hun Franstalige tegengangers gekregen. Ook de jongerenbewegingen van SP.A, CD&V en CDH steunen intussen de actie', zegt De Clerck, zelf de zoon van CD&V-politicus Stefaan De Clerck.

Uit de culturele sector komen steunbetuigingen van onder meer Jan Hautekiet, Maaike Neuville en Arno. 'Die laatste kan er wegens een optreden op 23 januari niet bij zijn maar zal voor ons een steuntekst te schrijven', zegt De Clerck. Toch is er ook tegenstand. 'Ludo Abicht vindt onze actie onnozel. Elk heeft recht op zijn eigen mening', vindt de organisator.

Niet langs de Wetstraat

De protestmars zal - ironisch genoeg - niet voorbij het parlement in de Wetstraat lopen, wat als symbool wel kon tellen. 'De Wetstraat ligt in de neutrale zone, dus is betogen er onmogelijk', zegt De Clerck. 'We bespreken met de Brusselse politie het exacte parcours, maar duidelijk is dat we in het Jubelpark afsluiten met muziek en enkele toespraken. Wie de massa zal toespreken ligt nog niet vast.'

De Clerck hoopt uiteindelijk dat de manifestatie 15.000 tot 20.000 deelnemers zal tellen.

Andere acties

Op de website Camping16.be kamperen intussen al 118.000 mensen op een virtuele Wetstraat 16 uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe regering. 'Het is hoog tijd voor een geweldloze revolutie', luidt het op de website.

Op 21 januari houdt de KVS de artiestenavond 'Niet in onze naam'. Zowat duizend mensen ondertekenden de platformtekst. De avond wordt gepresenteerd door Marijke Pinoy en Maaike Neuville. Kunstenaars als Stef Kamil Carlens, Wim Helsen, Dimitri Verhulst en Alain Platel zullen erbij zijn.

Acteur Benoît Poelvoorde roept de Belgische mannen op om hun baard te laten staan tot er een regering is. Radiomakers Koen Fillet en Dave Peeters doen alvast mee.

In een filmpje op Youtube vraagt de VRT-reporter Kris Janssens (34) zich af of de politici geen schaamte hebben. De man roept op om op straat te komen en een regering te eisen. Het filmpje is al 188.000 keer bekeken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig