'Incident De Troy moet zeer ernstig worden genomen'
De gevangenis van Sint-Gillis, waar zich zondagavond de clash tussen de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy en de gevangenisdirectie afspeelde.Eric Vidal/photo news Foto: © Eric Vidal
Het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI) reageert dinsdag "verwonderd" op berichten waarin het incident in de gevangenis van Sint-Gillis geminimaliseerd wordt.

Het directoraat-generaal benadrukt in een persbericht dat het voorval zeer ernstig moet worden genomen en dat er wel degelijk arrestaties hebben plaatsgevonden.

Onderzoeksrechter Wim De Troy liet zondagavond drie personeelsleden van de gevangenis van Sint-Gillis oppakken omdat hij zijn auto niet binnen de gevangenismuren mocht parkeren.

Luc Hénart, de hiërarchisch overste van de onderzoeksrechter, liet maandag weten dat het incident terug te brengen was tot een misverstand. Hij ontkende ook dat er sprake was van arrestaties.

Maar het DG EPI spreekt dat nu tegen. "Uit de processen-verbaal van de ondervragingen en van de politie blijkt duidelijk dat zij om 18.05 uur van hun vrijheid werden beroofd en pas na 20.20 uur werden vrijgelaten", luidt het.

"Ook het feit dat de personeelsleden hun sleutels en gsm hebben moeten afgeven, dat zij geen enkel contact meer mochten hebben met hun oversten, dat er gedreigd werd handboeien te gebruiken, en dat zij in een politiewagen naar Zaventem werden gevoerd, laat weinig aan de verbeelding over."

Ook benadrukt het DG EPI dat de drie betrokken personeelsleden gehandeld hebben volgens de bestaande richtlijnen en procedures. "Het DG EPI beschouwt dit incident dan ook als zeer erg, zij meent dat de arrestaties geen enkele grond hadden en vraagt dat daar een gepast gevolg aan gegeven wordt."

Dat een onderzoeksrechter "meent dat hij boven de regels staat" wordt door het directoriaat-generaal tot slot "zeer verontrustend" genoemd.