Tunesische president en premier verlaten regeringspartij
Foto: ap
De Tunesische president ad interim Fouad Mebazza en premier Mohamed Ghannouchi stappen uit de regeringspartij. Ze proberen ze tegemoet te komen aan de vraag van de oppositie en van vakbondleiders.

De nieuwe regering van nationale eenheid werd maandag gepresenteerd, maar kende een stormachtige eerste werkdag. Vier ministers zijn dinsdag al opgestapt. Drie van hen hebben banden met de belangrijkste vakbond van het land. Eentje is een oppositieleider.

De vier pikten het niet dat premier Mohamed Ghannouchi en diverse ministers - allen lid van de RCD-partij - uit de oude regering hun functie behielden. Zo bleven onder anderen de ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken op hun post. In Tunis kwamen dinsdag ook enkele honderden mensen op straat om te protesteren tegen de nieuwe regering.

In een reactie hebben de premier en de president de regeringspartij verlaten. 'In een poging om de staat van de partij te scheiden, trekken president Fouad Mebazza en premier Mohamed Ghannouchi zich terug uit de RCD-partij,' klonk het op de Tunesische staatstelevisie. RCD laat op zijn beurt weten dat het ex-president Ben Ali en zeven van zijn werknemers uit het ledenbestand heeft geschrapt.

Volgens de oppositie zullen de ontslagen niet volstaan om de regering overeind te houden. 'De bevolking zal dit niet accepteren. Ze wil definitief van RCD af', aldus Abdellatif Abid van oppositiepartij FDTL.