De Belg is niet bereid om meer te betalen voor een ecologische wagen. Dat blijkt dinsdag uit een studie van autoverhuurder Europcar bij 6.000 mensen uit zeven Europese landen, van wie ruim 500 Belgen.

Economische redenen en de vrees voor de steeds meer dichtslibbende stedelijke wegen motiveren de Belg het meest om voor niet-gemotoriseerde transportmiddelen te kiezen, zo blijkt.

Negen op de tien ondervraagde Belgen zeggen hun rijgewoonten om economische redenen veranderd te hebben. De totaalkost voor het gebruik van een wagen is in ons land volgens Europcar dan ook de hoogste van heel Europa (30 procent duurder dan het Europese gemiddelde). Toch blijft de Belg van alle Europeanen het meest gehecht aan zijn auto.

Hoewel het aantal Belgen dat bereid is minstens een van de wagens van zijn gezin weg te doen, lichtjes is gestegen vergeleken met 2009 (4 procentpunt), blijft de gemiddelde Belg (28 pct) aanzienlijk onder het Europees gemiddelde (39 pct). En net als in 2009 verklaren zeven op de tien Belgen volgens Europcar het te waarderen een eigen wagen