Twee mannen hebben zich dinsdag in de Egyptische hoofdstad Caïro in brand gestoken. Een 25-jarige werkloze inwoner van de havenstad Alexandrië overleed dinsdag nadat hij zich een dag eerder in brand had gestoken. De twee mannen in Caïro overleefden hun actie wel.

De Alexandrijn sneed maandag op het dak van zijn huis eerst zijn polsen door, waarna hij zich met benzine overgoot en zich in brand stak. De man zou aan een depressie hebben geleden sinds zijn broer zich vijf jaar geleden in brand had gestoken en overleed.

In Caïro stak een man zich dinsdag voor het kantoor van de premier in brand. Politiemensen die het gebouw bewaakten wisten de vlammen te doven. Mogelijk kwam de man, een jurist, tot zijn daad uit protest tegen de politie, die er niet in is geslaagd zijn vermiste tienerdochter te vinden. Later dinsdag probeerde een man bij het parlementsgebouw ook zichzelf in brand te steken. Hij werd tijdig door politiemensen tegengehouden.

Maandag voltrok zich ook al een soortgelijk incident bij het parlementsgebouw. Een 48-jarige restauranthouder uit Qantara stak zichzelf in brand uit protest tegen een regeringsmaatregel waardoor restaurants geen goedkoop gesubsidieerd brood meer aan hun klanten mogen verkopen. De man belandde met brandwonden in het ziekenhuis.

De Egyptenaren handelden zeer waarschijnlijk in navolging van de 26-jarige hoogopgeleide werkloze Tunesiër wiens zelfverbranding in december leidde tot grootschalige onrust en uiteindelijk tot de vlucht van de president van Tunesië, Zine El Abidine Ben Ali.

De Tunesiër kreeg sinds zaterdag ook al navolging in Algerije en Mauritanië.