Wie is de stand-in van Steve Jobs?
Foto: AP
‘Vervanger van Steve Jobs’, mag Tim Cook stilaan als functietitel op zijn vistekaartje zetten. Al voor de derde keer in zeven jaar moet hij inspringen voor de zieke Apple-baas.

Apple kondigde gisteren aan dat zijn charismatische oprichter en CEO, Steve Jobs, voor onbepaalde duur met ziekteverlof gaat. Het aandeel Apple verloor in Frankfort prompt 6%, en wellicht zal het vandaag ook in Wall Street een paar procenten verliezen. Want dat Apple zo’n gigantisch commercieel en financieel succes is, valt in de ogen van veel beleggers helemaal toe te schrijven aan de figuur van Steve Jobs.

Het is zeldzaam dat zo’n groot bedrijf zo sterk met één man vereenzelvigd wordt. En die afhankelijkheid wordt vaak terecht aangestipt als één van de zwakheden van het computer- en technologieconcern. Zeker nu het steeds duidelijker wordt dat Jobs zijn gezondheidsproblemen wellicht nooit meer te boven komt.

Maar valt het bedrijf daarmee echt in een gat? Dat zou nog wel kunnen meevallen. Cook heeft intussen behoorlijk wat ervaring opgedaan in het vervangen van Jobs. Hij deed dat gedurende twee maanden in 2004, toen Jobs pancreaskanker had, en nog eens voor 5,5 maanden in 2009, toen Jobs een levertransplantatie onderging.

Die eerste wissel was zelfs zo succesvol dat Cook gepromoveerd werd tot operationeel directeur, zeg maar de permanente nummer twee. Tijdens de laatste vervanging introduceerde Apple met succes een nieuwe iPhone en een aantal draagbare Macbook-computers, en steeg de beurskoers met meer dan zestig procent. Cook werd ook royaal beloond voor zijn interimtaak, met een bonus van 5 miljoen dollar en aandelenopties ter waarde van bijna 17 miljoen dollar.

Hoewel de mogelijkheid openblijft dat Jobs een zoveelste comeback maakt, zou het kunnen dat hij nooit meer op het voorplan komt. En dat Tim Cook voortaan de enige sterke man van Apple wordt.

Tim Cook is 50 jaar oud. Hij werd geboren in de zuidelijke staat Alabama en kwam in 1998 in dienst bij Apple, waar hij punten scoorde met tal van efficiëntieverbeteringen in de productie- en voorraadketen van het bedrijf. Daarvoor werkte hij jarenlang voor de computerreuzen IBM en Compaq (nu een deel van HP).

Cook is geen podiumbeest zoals Jobs. Waarnemers omschrijven hem als een rustiger figuur, maar ook als een onvermoeibare workaholic die een stevige greep houdt op de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf. Is Jobs de man van de hippe nieuwe producten, dan is Cook de man die die innovatie kon omzetten in hoge winstmarges en keiharde cash. Op korte termijn hoeven de aandeelhouders van Apple dus niet meteen voor hun belegging te vrezen - toch niet voor wat de leiding van het bedrijf betreft.

Koersevolutie Apple (Nasdaq)