VMMa zet uitzending belspelletjes stop
Foto: vtm
De VMMa stopt met onmiddellijke ingang met het uitzenden van belspelletjes. Dat heeft het mediabedrijf vanmiddag bekend gemaakt.

"Ondanks het feit dat de organisatie van de belspellen volledig binnen het wettelijke kader gebeurde, wat vandaag ook bevestigd werd door de Kansspelcommissie, heeft de VMMa toch beslist om de uitzending van de belspellen met onmiddellijke ingang stop te zetten," luidt het in een mededeling.

Peter Quaghebeur, directeur-generaal VMMa: “Ondanks het feit dat we alles strikt volgens de wet hebben georganiseerd, vinden we het niet langer opportuun de belspellen uit te zenden gezien de maatschappelijke hetze die hier rond is gecreëerd. "

"We nemen als Vlaams bedrijf, geworteld in de samenleving, onze verantwoordelijkheid op. Als er geen maatschappelijk draagvlak is voor belspellen, dan heeft het ook geen zin meer dat we ze uitzenden. We willen niet dat onze kijkers de indruk hebben dat wij de wet overtreden.“

'VMMa respecteert de regels'

Eerder vanmiddag reageerde de VMMa al op de heisa die ontstaan was na de uitzending van Basta gisteravond door te stellen dat het bedrijf de regels respecteerde.

"De belspellen die op de VMMa-kanalen worden uitgezonden, zijn vergund, worden gecontroleerd door een deurwaarder en staan onder toezicht van de kansspelcommissie," aldus de mededeling.

De VMMa wees er ook op dat de belspelorganisator nog nooit beboet is voor fouten tegen de regelgeving.

Naar aanleiding van de reportage in Basta beloofde de VMMa onderzoeken of er fouten zijn gemaakt door de belspelorganisator, maar dat onderzoek is door de beslissing om te stoppen met belspelletjes helemaal overbodig geworden.

'Eenzijdige voorstelling van de feiten'

De VMMa vindt wel dat Basta 'een zeer eenzijdige, gemonteerde voorstelling geeft van de feiten'.

"Men gooit een heel aantal zaken op één hoop en rukt zaken uit de context . Zo worden er beelden van andere zenders getoond, wordt er foutief geponeerd dat minderjarigen kunnen deelnemen en wordt er geknipt en geplakt in vragen en antwoorden"