De correctionele rechtbank in Tongeren heeft dinsdag de 20-jarige Zaqaria Z., de 22-jarige Chakir Z. en de 25-jarige Abdullah A. veroordeeld tot respectievelijk 1 jaar, 15 maanden en 2 jaar effectieve celstraf voor afpersing. Voor Zaqaria Z. werd bij verstek de onmiddellijke aanhouding gevorderd.

Tussen 6 en  9 augustus 2010 spraken de drie beklaagden spraken af met het slachtoffer op een parking in Maaseik. Op het eerste gezicht leek er niets aan de hand, maar na een tijdje sloeg de stemming in de auto om.

De 3 beklaagden eisten geld van het slachtoffer en bedreigden hem met een mes. Daarna werd het slachtoffer gedwongen om naar zijn vriendin te bellen die op haar beurt meer geld moest brengen. De vriendin kwam uiteindelijk opdraven met een bankkaart en 2 paar schoenen van Dolce & Gabbana.

Maar ook dat bleek nog niet voldoende voor de beklaagden. Met de bankkaart van het slachtoffer passeerden ze langs enkele banken en deden ze inkopen aan een tankstation.
Uiteindelijk kreeg het fel geplaagde slachtoffer zijn auto terug.

De feiten werden grotendeels erkend en alle drie de beklaagden werden duidelijk herkend op onder andere de bewakingscamera's van het tankstation.

In de rechtbank verklaarden 2 beklaagden dat het slachtoffer moest 'boeten' omdat hij in Maaseik drugs zou dealen. De burgerlijke belangen werden ambtshalve aangehouden.