The King's Speech koploper bij nominaties Bafta's
Colin Firth is genomineerd voor zijn rol als de Britse koning George VI in de film The king's speech. Foto: rr
De film The King's Speech heeft veertien nominaties in de wacht gesleept voor de Bafta's, de Britse versie van de Oscars. De thriller Black Swan kreeg twaalf nominaties. De shortlist werd dinsdagochtend bekendgemaakt.

In de categorie beste film zijn naast de twee koplopers ook The Social NetworkInception en True Grit genomineerd. The Social Network, de film over de oprichter van Facebook, won  zondag in de Verenigde Staten nog de Golden Globe voor beste film.

David Fincher is kanshebber in de categorie beste regisseur voor The Social Network, naast Tom Hooper voor The King's Speech, Danny Boyle voor 127 Hours, Christopher Nolan voor Inception en Darren Aronofsky voor Black Swan.

Acteur & actrice

The King's Speech-hoofdrolspeler Colin Firth kreeg een nominatie als beste acteur voor zijn rol als koning George VI. Naast Firth zijn The Social Network-acteur Jesse Eisenberg, Jeff Bridges in True Grit, Javier Bardem voor zijn rol in Biutiful en James Franco in 127 Hours genomineerd.

In de categorie beste actrice is Natalie Portman genomineerd voor haar rol in Black Swan. Portman neemt het op tegen Annette Benning en Julianne Moore, die beiden genomineerd zijn voor hun rol in The Kids Are All Right. Outsiders in deze categorie zijn Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo) en Hailee Seinfeld (True Grit). 

De British Academy Film Awards, die geldt als een van de graadmeters voor de Oscars, worden uitgereikt op 13 februari. De oorlogsfilm The Hurt Locker won vorig jaar de belangrijkste Bafta, die voor beste film.