De vanmorgen gesloten leningen lopen op korte termijn, voor een periode van 3 en 12 maanden. Volgens het Agentschap van de Schuld zijn ze 'aan een gunstige rente' gesloten. Later vandaag is nog de veiling van obligaties op tien jaar gepland. Ook die moeten 3 miljard euro binnenbrangen.
De Belgische schatkist verkocht voor 1,605 miljard euro aan obligaties met een looptijd van 12 maanden, aan een gemiddelde rente van 1,4443 procent, tegenover 1,821 procent bij een vorige veiling in december. Investeerders plaatsten bijna twee keer zoveel orders dan het aantal verkochte obligaties.
Beleggers kochten ook voor 1,551 miljard euro aan obligaties met een looptijd van drie maanden, aan een gemiddelde rente van 0,631 procent, tegenover 0,661 procent begin januari. De vraag overtrof ook hier ruimschoots het aanbod.
Voor de obligaties op 10 jaar is drie miljard euro "het absolute minimum" om op te halen, aldus Jean Deboutte, directeur strategie van het Agentschap van de Schuld. De resultaten van die verkoop worden pas vanavond bekend.
Vervroegd
In een mededeling zegt minister van Financiën Didier Reynders (MR) dat België "in de nabije toekomst" staatsobligaties zal uitgeven, maar Deboutte verduidelijkt dat het plan vervroegd is naar vandaag.
België wil profiteren van de omslag op de financiële markten, die blijkt uit de succesvolle obligatie-uitgifte van Spanje maandag. Het land haalde toen 6 miljard euro op, aldus Deboutte. "En dat terwijl de markten begin vorige week nog in zak en as zaten."
Volgens Deboutte is de stemming omgeslagen na veelvuldige interventies van de overheden. Voor België hielpen de berichten dat het begrotingstekort in 2010 lager uitviel dan verwacht.
De uitgifte van dinsdag is een gesyndiceerde lening en verloopt dus via de banken.
De langetermijnrente van België kent dinsdag een gelijkaardige stijging als die van andere Europese landen. De Belgische rente op tien jaar staat rond 10 uur op 4,157 procent.
Griekenland
Ook Griekenland haalde succesvol 650 miljoen euro op voor staatspapier met een looptijd van drie maanden, aan een rente van 4,10 procent. De vraag overtrof vijf keer het aanbod. De Griekse schatkist hoopt vanaf 2011 ook opnieuw langetermijnobligaties uit te geven om haar begrotingsschuld te financieren, al verwachten experts dat dat pas mogelijk zal zijn vanaf 2012.