Moegestreden Landis zegt wielersport definitief vaarwel
Floyd Landis stopt met koersen Foto: Photonews
Floyd Landis (35) keert het wielrennen voorgoed de rug toe. Dat zei hij in een interview met de Amerikaanse sportzender ESPN.

De Tourwinnaar van 2006, die zijn eindzege weer moest afgeven na een positieve testosteronplas, vindt geen nieuwe ploeg en hangt zijn fiets daarom definitief aan haak.
'Ik ben al vijf jaar aan het proberen een plaats in het peloton te heroveren, die er eigenlijk niet meer is. Het bezorgt mij meer stress dan het waard is. Er moet meer in het leven zijn dan dit', zegt Landis.


Na het losbarsten van zijn dopingaffaire bestreed Landis jarenlang alle aantijgingen. Vorig jaar gaf hij dan toch toe doping te hebben gebruikt. Tegelijk deed hij een boekje open over het georganiseerd dopinggebruik dat zou hebben plaatsgevonden bij zijn ex-teams. Onder meer zijn toenmalige kopman Lance Armstrong kwam daardoor nog maar eens onder vuur te liggen. Het Amerikaanse openbare ministerie onderzoekt momenteel of er grond van waarheid in Landis’ verklaringen zit.

Landis zegt alvast pessimistisch te zijn over de uitkomst van het onderzoek.
'Ik ben er vrij zeker van dat het (doping)probleem in deze sport niet kan worden opgelost. Maar, dat is niet mijn verantwoordelijk, het is niet mijn gevecht', besluit hij.