Na de breuk in de Israëlische Arbeidspartij en de oprichting door minister van Defensie Ehud Barak van een nieuwe fractie, veranderen enkele ministerposten binnen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Dat hebben Israëlische media dinsdag bericht.

Barak heeft maandag samen met vier andere parlementsleden verrassend de Arbeidspartij verlaten en de nieuwe partij Azmaut ('Onafhankelijkheid') gesticht die in het centrum van het politieke vaarwater zal blijven roeien. Drie van de acht Labourministers verlieten de regering, onder wie zwaargewicht Binyamin Ben-Eliezer.

Volgens Israëlische media heeft de Likoed van Netanyahu na intense onderhandelingen in de nacht van maandag op dinsdag al een coalitieakkoord met de nieuwe fractie bereikt en wordt dit akkoord woensdag voorgelegd aan het parlement. Door de breuk in de Arbeidspartij is de meerderheid van Netanyahu teruggevallen van 74 naar 66 zetels in de Knesset waar er 120 zetels zijn.

De Azmaut zou ingevolge het coalitieakkoord vier ministerportefeuilles krijgen waarbij Barak op Defensie blijft.

Inmiddels dreigt Labour verder te versplinteren. Van de acht overgeblevenen verkozenen des volks overweegt de helft de oprichting van nog een nieuwe fractie.

Volgens de krant Jediot Achronot is de grote winnaar van het politieke gerommel de ultrarechtse minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lierberman. Zijn machtsbasis is toegenomen omdat de coalitie nu nog rechtser georiënteerd is dan daarvoor.