Populariteit Barack Obama opnieuw gestegen
Foto: epa
Na de Congresverkiezingen van november die de Democraten van president Barack Obama slecht zijn bekomen, is de populariteit van het Amerikaanse staatshoofd gestegen naar het hoogste peil sinds meer dan een jaar. Dat blijkt uit een peiling van ABC News en de Washington Post die dinsdag is vrijgegeven.

Obama krijgt nu goedkeuring van 55 procent van de Amerikanen, wat 5 procentpunt meer is dan vorige maand en 8 procentpunt meer dan het populariteitsdieptepunt in september.

Op grond van de manier waarop hij de dodelijke schietpartij in Arizona heeft aangepakt, zegt 58 procent van de ondervraagden dat de bewoner van het Witte Huis de problemen van Jan met de pet begrijpt. Veertig procent meent het omgekeerde. In september was dat respectievelijk 50 en 48 procent.

Nog een opmerkelijke verandering is dat volgens 35 procent van de Amerikanen het economisch programma van hun president de economie verbetert, terwijl 24 procent dit niet vindt. Dat is ten opzichte van september respectievelijk een stijging van 5 procentpunt en een daling van 9 procentpunt. Zelfs bij Republikeinen daalde het idee dat Obama de economie naar de bliksem hielp met 17 procentpunt, zo beklemtoonde ABC.

De peiling gebeurde tussen 13 en 16 januari door Langer Research Associates in New York. Ze verliep telefonisch bij een nationale steekproef van 1.053 volwassenen. De foutmarge bedraagt 3,5 procent.