De aangekondigde staking bij vijf instellingen van de Broeders van Liefde, waar jongeren worden opgevangen, wordt goed opgevolgd. Dat zegt LBC-secretaris Stef Doise. De gehandicaptenzorg staakt uit protest tegen het chronische personeelstekort in de sector.

De bonden staken voorlopig één dag per maand. Dinsdag is dat het geval in de instellingen van de Broeders van Liefde in Gent, Gentbrugge, Roeselare, Lummen en Sint-Lambrechts-Woluwe. Het zijn instellingen die vallen onder gehandicaptenzorg. Er werken zowat duizend personeelsleden.

Aan de instellingen staan stakingsposten opgesteld. Er is wel een minimumbezetting. Daarvoor is personeel opgevorderd.

De bonden schatten de onderbezetting in de gehandicaptenzorg op twintig procent. Het is de bedoeling actie te voeren tot er een oplossing is. De stakingsacties kunnen zich uitbreiden naar andere instellingen in de gehandicaptenzorg. Ook bijkomende tussentijdse acties zijn niet uitgesloten.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen maakte maandag bekend vier miljoen euro, goed voor 84 jobs, vrij te maken voor de bestaffing van voorzieningen voor personen met een handicap.