Open VLD steunt het voorstel om studenten stemrecht te geven in de stad waar ze studeren. Dat zeggen Mathias De Clercq en Gwendolyn Rutten maandagavond in een communiqué. Ze reageren hiermee op het pleidooi van Leuvens burgemeester Louis Tobback en zijn Gentse collega Daniel Termont in de pers.

De Clercq en Rutten wijzen er op dat senatoren Martine Taelman en Vincent Van Quickenborne in 1999 al een wetsvoorstel indienden om studenten meer inspraak te geven in het bestuur van de stad waar ze studeren.

'Ook Rik Daems formuleerde gelijkaardige voorstellen. Die stuitten toen telkens op verzet van de Vlaamse socialisten, Leuvens burgemeester Louis Tobback op kop', luidt het.

'Voor ons gaat het (...) om stemrecht', verduidelijkt Mathias De Clercq. 'Wij willen studenten niet alleen de vrijheid geven om te kiezen waar ze stemmen, iedereen moet ook zelf kunnen beslissen of ze willen stemmen.'

Wat betreft de domiciliëring van de studenten 'willen we het debat aangaan maar willen we wel van hen (de burgemeesters, nvdr) horen hoe ze dat zien, want domiciliëring brengt ook een heel aantal andere aspecten met zich mee', zegt Rutten, die er zeker geen verplichting van wil maken.