Bijkomende voorwaarden voor belspelletjes
De mannen van Neveneffecten Foto: vrt
Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) heeft een Koninklijk Besluit klaar om bijkomende regels op te leggen aan de belspelletjes op tv. De huidige reglementering volstaat duidelijk niet om de bedrieglijke praktijken van die spelletjes stop te zetten. 'Dit is de laatste kans voor de sector', aldus Devlies in De Ochtend op radio 1.

Maandagavond maakte Basta, een programma van Neveneffecten, bekend dat het maandenlang een infiltrant had bij de belspelletjes. Met een verborgen camera filmde Maxime De Winne de ‘opleidingscursus’ die belspelpresentatoren krijgen.

Staatssecretaris Devlies, geconfronteerd met de opnames, heeft aangekondigd dat hij de voorwaarden voor de spelletjes gaat verstrengen. Deze week verwacht hij een akkoord over de strengere regeling. Als dat niet werkt wil hij ze, zoals in Nederland het geval is, gewoon verbieden.

Meer sancties

'Het principe van de nieuwe kansspelwet is om het bestaande aanbod van kansspelen te gedogen en te reglementeren en de speler beter te beschermen', zei Devlies dinsdag in De Ochtend op radio 1. Hij benadrukt dat de verstrenging de laatste kans is voor de sector. Zo moeten de antwoorden duidelijk en ondubbelzinnig zijn en vooraf overgemaakt worden aan de Kansspelcommissie. De antwoorden worden dan eerst nagekeken. 

De nieuwe kanswetspel zal ook van toepassing zijn op de belspelletjes, waardoor er bijkomende sancties mogelijk zijn, zoals boetes, de intrekking van de vergunning en schorsing. Devlies hoopt dat de verstrengde regeling al over 'enkele weken' kan ingevoerd worden.

De VMMA, dat de belspelletjes uitzendt, bekijkt de zaak en reageert later op de dag.

Uit het programma bleek ook dat de programmamakers van de belspelletjes het niet zo begrepen hebben op Devlies. ‘Devlies moet dood. Je mag ‘m onder een auto duwen,’ zei de programmamaker een beetje lachend. De staatssecretaris kon er nog mee lachen. 'Ik ben niet echt onder de indruk', zei hij op de radio.

Contactgegevens

Een van de voorwaarden om belspelletjes te mogen uitzenden is dat de kijkers de contactgegevens van de kansspelcommissie moeten kennen. Bij die commissie kunnen kijkers eventueel terecht met klachten.

Tijdens het introductiegesprek, gefilmd met de verborgen camera, bleek echter dat de organisatoren van de spelletjes die contactgegevens maar heel kort in beeld brengen. ‘We hebben niet graag dat kijkers naar de commissie bellen.’ Erg bang zijn de programmamakers overigens niet van de commissie. ‘De kansspelcommissie werkt nauw samen met VTM en met mij.’

Devlies gaat de vermoedelijke banden tussen de makers van belspelletjes en de Kansspelcommissie onderzoeken.

Gemiddelde intelligentie

Uit de uitzending van Basta maandagavond bleek ook dat de programmamakers de voorwaarde aan hun laars lappen dat de opgaven moeten kunnen worden opgelost door iemand met een gemiddelde intelligentie. Gemiddelde intelligentie is een erg rekbaar begrip waardoor ook de onmogelijkste oplossingen, volgens de makers, volstrekt begrijpbaar zijn voor de gemiddelde kijker. Een rekensleutel gebruiken die door een wiskundige pas na anderhalf jaar opgelost kan worden, kan volgens Devlies niet.

Ook de voorwaarde dat de kijker correct moet worden geïnformeerd, lapt het programma aan zijn laars. ‘We zijn gelukkig geen paters. Je mag het mooier voorstellen dan het is’, zo luidt de hint van de programmamaker aan de undercover presentator.

Sleutel

Basta kraakte ook de rekensleutel voor de beroemde telspelletjes van het programma. Dat de bedenkers van de spelletjes dit niet leuk vinden, bleek tijdens de uitzending al.

Bekijk hier de sleutel

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in