Devroe ontslagen bij Club Brugge
Luc Devroe Foto: photo news
Club Brugge heeft een nieuwe general manager: Vincent Mannaert. Henk Mariman wordt sportmanager met Sven Vermant als assistent. Luc Devroe is ontslagen.

Momenteel staat Club vierde in de stand, op drie punten van AA Gent maar met een match meer gespeeld. Ook de voorbije jaren waren teleurstellend voor blauw-zwart, dat onder Devroe niet verder raakte dan drie derde plaatsen op rij. Voor hij in maart 2007 sportmanager bij Club werd, was hij manager bij Roeselare. Eerder was hij ook coach en manager bij Oostende. 

Devroes vervanger is Henk Mariman. Hij was eerder hoofd opleidingen bij Germinal Beerschot. In 2007 verhuisde hij naar blauw-zwart om ook daar de de jeugdopleiding te leiden. Zijn assistent wordt ex-speler Sven Vermant. Die stopte in 2008 met voetballen. Bij Club Brugge was hij assistent-coach bij de beloften en de U19.

Nieuwe algemeen manager

Club heeft ook een nieuwe algemeen manager: Vincent Mannaert. Hij was sinds maart 2007 algemeen manager bij Zulte Waregem. Mannaert speelde bij de jeugd van Anderlecht (tot en met de UEFA's) en maakte later deel uit van de A-kern van Eendracht Aalst in eerste en tweede klasse. Hij genoot een opleiding als jurist, met als specialisatie sportrecht.

Mannaert volgt Filips Dhont op, die Club in mei 2010 verliet. Ook in het bestuur wordt er gesleuteld: Bart Verhaeghe van Uplace wordt gedelegeerd bestuurder. Daardoor heeft Club een gelijkaardige structuur van enkele Europese topclubs.

Reactie Club Brugge

'We hebben deze verandering de voorbije maanden grondig voorbereid', zegt voorzitter Pol Jonckheere. 'Het was duidelijk dat Club Brugge nood had aan een nieuwe identiteit. De successen zoals in de tijd van Trond Sollied bleven uit. Daarom hebben we aan Bart Verhaeghe gevraagd om een grondige doorlichting te maken. Sinds het vertrek van Philips Dhondt was ik immers vooral bezig met operationele taken in plaats van het beleid. De nieuwe structuur is intussen unaniem door de raad van bestuur bekrachtigd.'

Reactie Bart Verhaeghe

In de hertekende beheerstructuur van Club Brugge is Bart Verhaeghe een van de nieuwe sterke mannen. De ondernemer, die naam maakte als CEO van projectontwikkelaar Uplace, wordt bij blauw-zwart gedelegeerd-bestuurder. 'Een revolutie? Ja en neen. We hebben onze structuur aangepast zoals het een moderne topclub beaamt', legt hij uit op ClubTV.

'We hebben het warm water niet uitgevonden, we zijn niet over een nacht ijs gegaan', gaat Verhaeghe verder. 'We hebben goed nagedacht, in alle stilte en sereniteit het onderzoek gedaan en veel gepraat onder elkaar. Uiteindelijk hebben we met een structuur uitgewerkt, die vandaag wordt geïmplementeerd.'

Reactie Vincent Mannaert

'Het was geen eenvoudige keuze, maar nu kan ik dezelfde functie uitoefenen bij een topclub', aldus Mannaert, die tot 1 april aan de slag blijft bij Zulte Waregem.

Reactie Zulte Waregem

'Ik was op de hoogte van de interesse', aldus Willy Naessens, voorzitter van Zulte Waregem. 'Dit is een mooie kans voor Vincent en wij kunnen begrip opbrengen voor zijn keuze, hoewel ik het natuurlijk erg spijtig vind. Wij hebben de afgelopen vier jaar erg goed samengewerkt.'