De Tunesische interim-regering heeft maandag een nieuwe regering van nationale eenheid gepresenteerd. Premier Mohamed Ghannouchi en diverse ministers behouden hun functie. Er zit één oppositieleider in de nieuwe formatie.

Onder andere de ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken blijven op hun post. Drie oppositieleden treden toe tot de regering, onder wie de oprichter van de oppositiepartij PDP, Nejib Chebbi.

Een andere oppositieleider, Moncef Marzouki, noemt de nieuwe regering in zijn land een 'maskerade'. Tegenover het Franse televisiestation Télé sprak hij van een 'valse ouverture' (naar de oppositie) gezien het behoud van ministers van het vroegere regime.

Ministerie van Informatie

Volgens de premier is het ministerie van Informatie afgeschaft. Dat werd ervan beticht de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in het Noord-Afrikaanse land te muilkorven.

De nieuwe ploeg zal zo snel mogelijk onderzoeken of tot nu toe verboden politieke partijen legaal kunnen worden. Ook de Liga voor de Rechten van de Mens is nu wel toegelaten.

78 doden

Bij de zogenaamde Jasmijnrevolutie, de straatopstand in Tunesië tegen het dictatoriale regime van Ben Ali, zijn volgens de nieuwe Tunesische regering 78 doden en 94 gewonden gevallen. Dat slachtoffercijfer komt overeen met schattingen van mensenrechtengroepen.

Minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Friaa meldde maandag in Tunis voorts dat de opstand de economie een schade van 1,6 miljard euro heeft berokkend.

EU wil helpen

De Europese Unie liet bij monde van EU-Commissarissen Catherine Ashton en Stefan Füle weten klaar te staan om de Tunesische autoriteiten 'onmiddellijke steun te verlenen bij het organiseren van verkiezingen' en 'blijvende steun voor een echte democratische transitie'. Volgens de Commissie is er voor de Tunesiërs, die de voorbije weken de straat optrokken en hun president verjoegen, geen weg terug.

Van de Tunesische autoriteiten verwacht de EU-Commissie dat ze zich verantwoordelijk gedragen, de vrede bewaren, zich terughoudend opstellen en verder geweld en verlies van mensenlevens vermijden. 'We veroordelen alle handelingen om de veiligheidssituatie verder te destabiliseren', zeggen Asthon en Füle, respectievelijk bevoegd voor Europa's buitenlands beleid en de relaties met de buurlanden.

Volgens de woordvoerster van Ashton zijn Europese sancties tegen de gevluchte president Ben Ali 'een optie die op tafel ligt', maar een beslissing in die zin komt de 27 EU-lidstaten toe, zegt ze.

Ben Ali

De Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali vluchtte vrijdag na wekenlange demonstraties naar Saudi-Arabië. Oud-voorzitter van het parlement Fouad Mebazaa werd zaterdag aangesteld als waarnemend president. Mebazaa gaf Ghannouchi de opdracht binnen zestig dagen presidentsverkiezingen uit te schrijven.