Barak stapt op bij Israëlische Arbeiderspartij
Foto: reuters
De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak stapt op bij de Arbeiderspartij. Dat heeft hij maandag aangekondigd. Barak had een andere visie over het vredesporces met de Palestijnen dan de meeste van zijn partijgenoten.

Barak, die voorzitter van de partij was, gaat samen met vier ander parlementsleden van de Arbeiderspartij een nieuwe partij uit de grond stampen. Die krijgt de naam Azmaut (Onafhankelijkheid). De overige acht parlementsleden van de Arbeidspartij stappen waarschijnlijk uit de coalitie, omdat die volgens hen de vredesinspanningen ondermijnt. Drie van hen, ministers Isaac Herzog, Avishai Braverman en Binyamin Ben-Eliezer, hebben hun ontslag inmiddels bevestigd.

Barak verwijt zijn voormalige partijgenoten dat zij te veel opschuiven naar het kamp van de 'duiven'. 'Wij slaan een nieuwe weg in. Wij willen wakker worden zonder te hoeven toegeven, verontschuldigen of uitleggen', zei hij op een persconferentie. 'De nieuwe partij zal politiek in het centrum liggen en zionistisch en democratisch zijn', aldus Barak.

Het initiatief zou het gevolg zijn van een groeiend ongenoegen van de leden over het leiderschap van Barak en herhaaldelijke oproepen van verschillende partijleden om uit de regeringscoalitie te stappen bij gebrek aan een concreet vredesproces met de Palestijnen.

Vrede veraf

De stabiliteit van de parlementaire meerderheid van premier Benjamin Netanyahu loopt niet direct gevaar. In de 120 zetels tellende Knesset houdt hij 66 zetels over. Met een kleinere, maar eensgezinde meerderheid lijkt de coalitie van hardliners juist te worden versterkt. Alleen de vredesvooruitzichten lijken nog onzekerder te zijn geworden.

De Arbeidspartij was de enige gematigde partij in de coalitie van Netanyahu, die verder uit religieuze en nationalistische partijen bestaat. Deze willen geen grote concessies doen aan de Palestijnen. Hoewel Barak een uitgesproken voorstander is van vrede met de Palestijnen, stelt hij zich ten aanzien van veiligheid harder op dan de meeste van zijn voormalige partijgenoten.

De onderhandelingen met de Palestijnen zijn eind september vastgelopen door de weigering van Netanyahu om een bouwstop in de nederzettingen op de Westoever te verlengen.

Arbeidspartij in verval

De Arbeidspartij domineerde de Israëlische politiek in de eerste dertig jaar van het bestaan van de joodse staat, met premiers als David Ben-Gurion, Golda Meir en de vermoorde Yitzhak Rabin. Ook Barak zelf was tien jaar geleden een tijdje premier. De afgelopen jaren is de steun voor de Arbeidspartij echter sterk geslonken, tot maar dertien zetels in het huidige parlement. Veel partijleden stellen Barak verantwoordelijk voor de teruggang, omdat hij de socialistische en vredesgezinde idealen zou hebben losgelaten om aan de macht te blijven.

 


 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig