The Social Network grote winnaar Golden Globes
Foto: Reuters
De Amerikaanse regisseur David Fincher is zondag beloond met de Golden Globe voor Beste Regisseur voor de film 'The Social Network'. De prent kreeg ook de prijs voor Beste Dramafilm en Beste Script. De Golden Globe voor Beste Komedie of Musicalfilm gaat naar 'The Kids Are All Right' van Lisa Cholodenko.

Beste Actrice in de categorie drama is de Amerikaanse Natalie Portman ('Black Swan'). Haar Britse collega Colin Firth won de Golden Globe voor Beste Acteur in dezelfde categorie voor zijn rol als stotterende koning in 'The King's Speech'.

Beste Acteur in de categorie Komedie of Musicalfilm werd Paul Giamatti voor zijn rol in 'Barney's Version'. Annette Bening ('The Kids Are All Right') bleek de Beste Actrice in die categorie.

De prijzen voor beste vrouwelijke bijrol en beste mannelijke bijrol werden gewonnen door respectievelijk Melissa Leo en Christian Bale, beiden voor hun vertolking in 'The Fighter'.

Onderscheiding voor De Niro

Op de uitreiking heeft tevens de Amerikaanse acteur Robert De Niro een onderscheiding gekregen voor zijn hele carrière. Hij kreeg de Cecil B. DeMille Award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan 'talentvolle personen die een ongelooflijke impact hebben gehad op de entertainmentwereld'.

De Niro heeft meer dan zeventig filmrollen op zijn palmares. Hij won in 1981 zijn tot nu toe enige Golden Globe, voor zijn rol in 'Raging Bull'. De voorbije jaren werden onder andere Martin Scorsese, Anthony Hopkins en Robin Williams voor hun carrière onderscheiden op de uitreiking van de Golden Globes.

De Golden Globes gelden als de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen na de Oscars.