Opnieuw vuurgevechten in centrum Tunis
Foto: epa
In het centrum van de Tunesische hoofdstad Tunis hebben journalisten ter plaatse zondagmiddag weer talrijke geweerschoten gehoord. Het Tunesische leger heeft twee scherpschutters gedood.

Het Tunesische leger heeft zondag in het centrum van de hoofdstad Tunis twee scherpschutters gedood. Dat heeft een onderluitenant van het leger verklaard op televisie. Intussen zijn de vuurgevechten tussen de ordehandhavers en gewapende milities opgehouden.

Volgens de legerofficier openden de twee mannen het vuur vanuit een gebouw nabij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het leger heeft beide schutters uitgeschakeld.

Ook bij het presidentieel paleis in het noorden van de stad was er een vuurgevecht. Leden van de presidentiële garde die zich trouw hebben verklaard aan de gevluchte president Zine El Abidine Ben Ali zouden bij het gevecht betrokken zijn.

Verlaten

Het stadscentrum oogde zondagmiddag zo goed als verlaten. Op de centraal gelegen Avenue Habib Bourguiba hadden zich zwaarbewapende soldaten en politieagenten verzameld. De straat is in beide richtingen afgesloten met pantservoertuigen. Een helikopter patrouilleert boven de buurt van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eerder in de namiddag werden ook schoten gehoord in de buurt van de zetel van de oppositiepartij Parti démocratique progressiste (PDP). Daarbij zijn verscheidene mensen opgepakt. Het Franse persbureau AFP maakt melding van de arrestatie van vier Duitsers die wapens bij zich hadden.

Nochtans leek eerder op de dag de rust te zijn weergekeerd in Tunis. Ook in andere delen van Tunesië bleef het zondag relatief rustig. Het zette de overheid ertoe aan het uitgaangsverbod te versoepelen.

Straatverkoper

De onlusten in het land startten op 17 december toen de jonge Tunesische straatverkoper Mohamed Bouaziz zichzelf in brand stak uit protest tegen de inbeslagname van zijn koopwaar. Die actie ontketende het straatprotest dat uiteindelijk leidde tot de val van president Ben Ali.

Parlementsvoorzitter Fouad Mebazaa legde zaterdag de eed af als president ad interim nadat president Ben Ali vrijdag naar Saudi-Arabië was gevlucht. Mebazza heeft premier Mohamed Ghannouchi gevraagd een regering van nationale eenheid te vormen.