In Tunesië is generaal Ali Sériati, de voormalige chef van de veiligheidsdiensten van de verdreven president Zine El Abidine Ben Ali, opgepakt. Het gerecht beschuldigt Sériati ervan verantwoordelijk te zijn voor de recente geweldplegingen tegen de bevolking.

Sériati is zondag opgepakt in Ben Gardane in het zuiden van Tunesië toen hij probeerde te vluchten naar het nabijgelegen Libië.

Het Libische regime van Moammar Kadhafi onderhield bevriende relaties met Ben Ali. Kadhafi had zaterdag in een toespraak de val van de president betreurd en verklaard dat hij Ben Ali nog steeds als de wettelijke president van Tunesië beschouwt.

Even voor de arrestatie van Sériati had een officiële bron gemeld aan het persagentschap TAP dat de generaal formeel in beschuldiging was gesteld. Het gerecht meent dat Sériati de milities aanstuurde die de voorbije dagen raids uitvoerden in Tunis en andere steden.

Verscheidene getuigen hadden eerder al de rooftochten en geweldplegingen toegeschreven aan leden van de veiligheidsdienst van Ben Ali. Een klimaat van chaos zou een terugkeer van de verdreven president immers makkelijker kunnen maken. Ben Ali moest vrijdag onder druk van het straatprotest de wijk nemen naar Saudi-Arabië.