Al-Attiyah wint zijn eerste Dakar
Al-Attiyah Foto: EPA
De Qatarees Nasser Al-Attiyah (VW) heeft voor het eerst de Dakar gewonnen. Zijn teammaat Carlos Sainz won de laatste rit naar Buenos Aires.

 De dertiende etappe werd met machtsvertoon gewonnen door een geprikkelde Sainz. Na 181 kilometer was hij 38 seconden sneller dan Al-Attiyah en 01:25 sneller dan de Pool Krzysztof Holowczyc en zijn Belgische copiloot Jean-Marc Fortin (BMW).

In de eindstand heeft Al-Attiyah 49:41 voorsprong op de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (VW) en 01u20 op Sainz. De vierde plaats is voor de Fransman Stéphane Peterhansel (BMW) op 01u43 van de winnaars.

Landgenoot op vijfde plaats
Krzysztof Holowczyc en Jean-Marc Fortin eindigden knap vijfde op 04u11. 'Dit was een lange, moeilijke en beproevende Dakar met veel meer verbindingsritten, lange dagen en ritten op zwaar terrein. Zelfs gisteren kregen we als voorlaatste klassementsrit 555 km voorgeschoteld. Maar dat is de Dakar en dat maakt het net zo mooi. We eindigen vijfde na drie fabriekswagens en na onze kopman Stéphane Peterhansel. Dat is een mooi resultaat voor de eerste keer dat we met deze wagen rijden', vertelt een tevreden Fortin.

Fortin is onder de indruk van de omstandighden. 'Dit was mijn eerste Dakar in professionele context. Als je 's avonds het bivak binnenkomt, begint een horde mecaniciens aan de wagen te werken. Daags nadien vertrek je met een nieuwe wagen. Dat is het grootste verschil met een privéteam. Hier werken 80 mensen, dat is niet te vergelijken met het Overdrive-team dat ik enkele jaren geleden uit de grond stampte. Binnenkort volgt de nabespreking van deze wedstrijd. We hebben het niet slecht gedaan, ik hoop dat dit een vervolg krijgt.'