Nieuwe melding van misbruik in 'De Brouwerij'
Foto: Belga
Bij de Brouwerij van Viersel, waar pater Luc Versteylen in de jaren zeventig een alternatief bezinningsoord stichtte, is vorige donderdag een nieuwe, aangetekende brief bezorgd over seksueel misbruik.

In het acht pagina's tellende document, waarop De Morgen de hand kon leggen, wordt niet alleen Versteylen maar ook zijn partner Mieke Van Hoof beschuldigd. Het document bevat de getuigenis van een 43-jarige vrouw die zegt dat ze op haar vijftiende, na een eerdere traumatische ervaring, 'geheeld' werd door Versteylen en Van Hoof. Maar dat zou uiteindelijk op een verkrachting uitgedraaid zijn.

De woordvoerder van de vzw achter het bezinningscentrum, Walter Lever, zegt in De Morgen dat hij niet meer kan doen dan de slachtoffers door te verwijzen naar het parket. Volgens de krant kwamen daar nog geen nieuwe klachten binnen. Jean Hendrickx, de advocaat van de vzw, bevestigt dan weer dat hij op de hoogte is van het bestaan van de brief, maar dat hij er geen over verklaringen over wenst af te leggen. 'Ik heb dat zo afgesproken met mijn cliënte.'

'Dat iedereen zijn gang maar gaat', zegt Mieke Van Hoof in De Morgen. 'De Brouwerij was het levenswerk van Luc. Alle herinneringen worden ons nu afgepakt.' Dat ook zij nu in opspraak komt, vindt Van Hoof te gek voor woorden. Versteylen zelf kreeg een spreekverbod opgelegd van de jezuïeten.