Leuven wil samenwerking met omliggende steden voor aanpak groei
Foto: Isabel Van Tendeloo
De Leuvense burgemeester Louis Tobback roept de omliggende steden Diest, Tienen en Aarschot op tot samenwerking ten aanzien van de problemen die gepaard gaan met de snelle groei van Leuven. Hij verwees hierbij naar het wetenschapspark dat de KULeuven in Tienen plant in het kader van het Feed Food Health-project. 'Dergelijke dingen zijn ook mogelijk in Aarschot en Diest', aldus Tobback tijdens een nieuwjaarsreceptie vrijdagavond in Leuven.

Leuven groeit momenteel sneller dat het stadsbestuur indertijd voorzien had bij de opmaak van het ruimtelijk structuurplan. 'Met een jaarlijkse bevolkingsaangroei van om en bij de 1.000 mensen zitten we nu aan meer dan 97.000 inwoners. We internationaliseren dankzij de ontwikkelingen aan de KULeuven ook zeer snel. Ook het studentenaantal groeit snel. Zo verwacht de universiteit een toename van 3.000 studenten als in bepaalde studierichtingen een tweejarige master wordt ingevoerd. Het resultaat is echter dat deze stad stilaan te klein wordt', aldus Tobback.

Om de problemen door deze snelle groei aan te pakken is volgens Tobback nood aan een grote consensus tussen de grote actoren in het Leuvense 'over waar we naartoe willen'. 'Het stadsbestuur wil in elk geval geen bijkomende open ruimte aansnijden en denkt aan bijkomende hoogbouw.Daarnaast moeten we methoden vinden om de ontwikkelingen in Leuven te laten uitdijen naar de omliggende regio. Ook Diest, Aarschot en Tienen moeten de KULeuven als een actor van voorspoed zien. De universiteit moet een universiteit voor het Hageland worden', aldus Tobback.