De SP.A lag zwaar onder vuur op een bijeenkomst van de Vlaamse Volksbeweging.

Niet een ‘rechtse’ gastspreker, maar Jean-Pierre Rondas, Klara-producer (sinds dit weekend met pensioen) en lid van de links-Vlaamse Gravensteengroep, schoot zaterdag met scherp op de SP.A op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) in Antwerpen.

Hij ziet de SP.A als kern van de kleine maar effectieve neo-unionistische tegenbeweging in Vlaanderen. ‘De neo-unionisten verloren de verkiezingen, maar hebben met de hulp van de groenen nu wel de leiding van de federale politieke onderhandelingen, waar de breed gedragen Vlaamse eisen kapotonderhandeld worden.’

'Een Belg is iemand die van de Belgische sociale zekerheid geniet'

Volgens Rondas belijdt SP.A het klassiek Belgisch nationalisme en unitarisme niet: ze verheft het ‘onder de Belgische sociale zekerheid vallen’ tot de kern van het Belg-zijn en het Belg-gevoel. Een Belg is iemand die van de Belgische sociale zekerheid geniet, dus. En die sociale zekerheid moet voor de SP.A ook Belgisch blijven. En wie iets anders durft beweren, wordt meteen neergesabeld door professor Bea Cantillon; die noemde het federaliseren van onderdelen van de sociale zekerheid ‘een achteruitgang van de beschaving’, zo ging Rondas verder. Van de SP.A mag er alleen onderhandeld worden over een eigen arbeidsmarktbeleid voor Vlaanderen.

Frank Vandenbroucke wordt gezien als degene die het gedachtegoed aanleverde met theorieën over de sociale staatshervorming.

Rondas zei nog: ‘De enige periode dat de socialisten in Vlaanderen Vlaams waren, is de periode van Camille Huysmans en dat is al héél lang geleden. Er is nog even een opflakkering geweest toen Norbert De Batselier met Maurits Coppieters het Sienjaal opstartte, maar dat heeft niet lang geduurd.’

Paars

Onze socialisten zijn niet travaillistisch meer maar paars, zei Rondas nog.
VVB-voorzitter Guido Moons zei dat aftredend premier Yves Leterme al ervaren had ‘dat de limieten van het Belgisch overlegmodel zijn bereikt’.

‘Laken blijft de ene na de andere politicus uitsturen om te bewijzen dat het overlegmodel nog wel werkt, maar ze rijden zich allemaal te pletter. Bart De Wever, haal de stekker eruit’, zei hij. Een verspreking van Moons was nog de aanleiding van grapjes over Bart De Bever, die als een bever de Belgische constructie moet ondergraven.