Moeder van Johan Vande Lanotte begraven
Foto: kurt desplenter
In het West-Vlaamse Stavele is zaterdag de moeder van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) begraven. Voor de uitvaartplechtigheid van de 83 jaar geworden Andrea Vanhaelewyn zat de Sint-Jan-Onthoofdingskerk nokvol. Onder meer ontslagnemend premier Yves Leterme, de kabinetschef van de koning en kopstukken van zowat alle partijen zakten voor de begrafenis af naar de Westhoek. Alleen N-VA en Open Vld vaardigden niemand af. Opvallende afwezige was dus Bart De Wever (N-VA).

Andrea Vanhaelewyn overleed maandag. Haar gezondheid ging er de voorbije weken fors op achteruit. Ze werd begin december opgenomen in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. Haar toestand kon echter niet worden gestabiliseerd. Maandagavond overleed ze in het bijzijn van Johan Vande Lanotte.

De moeder van de Vlaamse socialist werd begraven in Stavele, ook de geboorteplaats van Vande Lanotte zelf. Ze is er bijgezet in de familiekelder.

De begrafenisplechtigheid verliep in alle sereniteit, maar werd bijgewoond door heel wat prominenten uit de politieke wereld. Naast premier Leterme, Jacques van Ypersele de Strihou en tal van SP.A-prominenten vaardigden zowat alle partijen kopstukken af naar Stavele.

Het ging onder meer om de partijvoorzitters Wouter Beke (CD&V), Elio Di Rupo (PS), Didier Reynders (MR), Joëlle Milquet (cdH) en Caroline Gennez (SP.A), de vicepremiers Steven Vanackere (CD&V) en Laurette Onkelinx (PS) en minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Voor de groenen waren Stefaan Van Hecke en Isabelle Durant aanwezig. Van N-VA en Open Vld werd niemand gespot.