Het dioxineschandaal in Duitsland neemt een nieuwe wending. Bijna duizend bedrijven moeten voorlopig geblokkeerd worden nadat zaterdag bekend raakte dat een producent van veevoeder uit Nedersaksen had nagelaten om de autoriteiten te informeren over de leveringen van vetten.

Volgens het federale ministerie van Landbouw kwam nu pas aan het licht dat de producent van veevoeder had nagelaten om volledige informatie te verstrekken over de leveranciers van vetten. Er zijn geen aanwijzingen dat het voer effectief besmet was.

Het voer van de producent is onder meer uitgevoerd naar Brandenburg, Beieren en Noord-Rijnland-Westfalen. Door de ontdekking moeten 934 bedrijven voorlopig geblokkeerd worden: het gaat om 110 kippenbedrijven, 403 varkensbedrijven en 248 biggenbedrijven.

De autoriteiten van de deelstaat Nedersaksen hebben intussen het openbaar ministerie ingeschakeld, dat uitgaat van opzet of grote nalatigheid. Federaal minister van Landbouw Ilse Aigner spreekt van een schandaal en eist opheldering over de politieke verantwoordelijkheid bij de deelstaatregering.