'Eerste zege mag geen obsessie worden'
Foto: pn
Het seizoen van Jurgen Van den Broeck begint straks niet zoals vorig jaar in de Ronde van Mallorca maar met de Ruta del Sol. Dan volgen Parijs-Nice, de Ronde van het Baskenland, de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, de Dauphiné Libéré en de Tour.

Het hoofddoel is uiteraard opnieuw de Tour maar als hij voordien de kans krijgt om iets te winnen, zal hij die niet laten liggen. Want ook VDB zelf vergeet niet dat hij sinds zijn profdebuut nog geen koers heeft gewonnen.

'Een carrière, hoe geslaagd ook, afsluiten zonder een overwinning zou jammer zijn', weet hij. 'Een zege zou voor mijn zelfvertrouwen ook zoveel veranderen. Maar die eerste overwinning nastreven mag geen obsessie worden. Obsessies vergen immers energie en het voornaamste blijft de Tour'.

'In mijn andere wedstrijden die zogezegd als voorbereiding dienen, wil ik meepakken wat kan. Maar dat verloopt niet altijd zoals je dat zelf wenst. Kijk maar naar vorig jaar. Na een sterke Ruta del Sol leefde ik met ambitie naar Parijs-Nice toe. Ondanks het slechte weer trainde ik thuis heel hard maar in de 'Koers naar de Zon' zakte ik toch door het ijs. Bleek achteraf dat ik een zware verkoudheid met ontstoken luchtwegen had opgelopen. Daarom zal ik het de komende weken dag per dag bekijken. Maar in de klassiekers voor Philippe Gilbert wil ik er zijn als hij me nodig heeft. Ik wil met hem de finales rijden', aldus Van den Broeck.