Vertegenwoordigers van het internationale agentschap voor atoomenergie IAEA hebben zaterdag een bezoek aan twee Iraanse nucleaire sites aangevat. Het gaat om vertegenwoordigers uit landen die goede banden hebben met het regime in Teheran. De Europese Unie, Rusland en China zijn niet ingegaan op de uitnodiging.

Iraans AIEA-ambassadeur Ali Asghar Soltanieh stelt dat de uitnodiging blijk moet geven van de goede wil van Teheran. Iran wil naar eigen zeggen transparantie bieden over het nucleaire programma en aantonen dat er niet in het geheim aan kernwapens wordt gewerkt, zoals in het westen wordt vermoed.

De AIEA-vertegenwoordigers komen uit Algerije, Egypte, Oman, Syrië, Cuba, Venezuela en de Arabische Liga. Soltanieh en Ali-Akbar Salehi, de baas van het Iraanse nucleaire programma, leiden de bezoekers naar een nog onafgewerkte zwaarwaterreactor in Arak en een verrijkingsfaciliteit in Natanz.

Iran nodigde ook de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton uit, maar die ging niet op de uitnodiging in. Inspecties zijn volgens haar het werk van technici, niet van diplomaten. Ondanks hun goede banden met Iran lieten ook Rusland en China een uitnodiging aan zich voorbijgaan.

In Istanboel vindt volgende week een nieuwe nucleaire onderhandelingsronde plaats tussen Iran en de grootmachten Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, China en Rusland.