Rampenplan afgeblazen in Geraardsbergen
Geraardsbergen Foto: REUTERS
In Geraardsbergen is het gemeentelijk rampenplan zopas afgeblazen, zo heeft de crisiscel van de stad beslist. Het waterpeil van de Dender is deze nacht gevoelig gedaald, zegt het stadsbestuur. Stroomafwaarts in Ninove en Aalst is de toestand stabiel en worden er geen overstromingen gemeld.

Rond 10.30 uur stond het peil van de Dender in Geraardsbergen al 60 centimeter lager dan het hoogste peil van vrijdag. In deelgemeente Overboelare staat het waterniveau al onder het waakpeil.

'De straten in Overboelare en het stadscentrum zijn vrijwel overal watervrij. Stroomafwaarts in Onkerzele, Idegem en Zandbergen zijn er nog iets hogere standen, maar zal er in de loop van de voormiddag een verdere daling zijn', meldt het stadsbestuur.

De Wijngaardbrug werd vrijdagmorgen opnieuw voor wegverkeer geopend en om 13 uur wordt ook de Grotestraatbrug naar beneden gehaald. Den Dijk, de Moorhofstraat en de Jan De Coomanstraat zijn nog afgesloten.

Door het verplaatsen van de piek stroomafwaarts zijn overstromingen vanuit de Dender tussen Geraardsbergen en Ninove niet uit te sluiten. In Ninove werd preventief water weggepompt, maar voorlopig worden er geen ernstige problemen gemeld. Ook in Aalst en Dendermonde is de toestand stabiel.