Onrust in Tunesië houdt aan ondanks machtswisseling
Premier Mohammed Ghannouchi was, na de vlucht van Ben Ali naar Saudi-Arabië (even) president ad interim. Foto: AFP
Ondanks de aanstelling van een interim-president, houdt de onrust in Tunesië aan. Zondagochtend leek het iets kalmer, maar wegens de vele plunderingen worden ondertussen wel burgerwachten opgericht om de inwoners te beschermen.

Parlementsvoorzitter Mebazaa legde zaterdag de eed af als president ad interim in zijn kantoor in het parlement. De eedaflegging, waarbij hij beloofde de grondwet te zullen naleven, werd bijgewoond door Senaatsvoorzitter Abdallal Kallel en vertegenwoordigers van de twee Kamers van het parlement.

De machtswisselingen in Tunesië volgen elkaar sinds vrijdag in hoog tempo op. Premier Mohammed Ghannouchi was, na de vlucht van president Ben Ali naar Saudi-Arabië, op basis van artikel 56 van de grondwet benoemd tot president ad interim. Die beslissing was omstreden omdat ze de deur op een kier zou zetten voor een terugkeer van Ben Ali.

Op verzoek van Ghannouchi en op basis van artikel 57 van de grondwet besloot de Grondwettelijke Raad zaterdag om Ben Ali de macht te ontnemen en parlementsvoorzitter Mebazaa te benoemen tot president ad interim. Artikel 57 van de grondwet bepaalt ook  dat er binnen de zestig dagen parlementsverkiezingen moeten komen.

Eenheidsregering

'Alle Tunesische burgers zullen zonder uitzondering betrokken worden bij het politieke proces', zo beloofde Mebazaa in een korte verklaring na zijn eedaflegging. Mebazaa heeft premier Mohammed Ghannouchi opdracht gegeven een eenheidsregering te vormen, waarin ook plaats moet zijn voor de oppositie. Die opdracht lijkt als doel te hebben de bevolking te kalmeren en te verzoenen.

Het is echter onduidelijk wie kandidaten zijn voor een regering in het tijdperk na Ben Ali. De autocratische Ben Ali heeft de politiek jarenlang gedomineerd en heeft bondgenoten op allerlei machtige posities benoemd. Het is bovendien afwachten hoe ver de 77-jarige Mebazaa gaat bij het betrekken van de oppositie in een nieuwe regering. Mebazaa is een politieke veteraan die al jaren onderdeel uitmaakt van het landsbestuur.

Plunderingen in Tunis

Ondanks de machtswisseling en de verzoeningspoging van Mebazaa blijft de onrust duren. Voor het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de hoofdstad Tunis schoten agenten en militairen zaterdag op actievoerders. Of er daarbij doden of gewonden vielen, is onduidelijk. Ook elders in de stad werden schoten gehoord.

Het leger was massaal aanwezig in de straten, maar toch werd er geplunderd. Verschillende gebouwen werden in brand gestoken. Het belangrijkste treinstation van Tunis is volledig afgebrand.

Bij een brand in een gevangenis in de kustplaats Monastir kwamen zeker 42 personen om het leven. In een andere gevangenis, in Mahdia, brak een opstand uit en vielen vijf slachtoffers. Om verder bloedvergieten te voorkomen besloot de directeur de poorten van de gevangenis te openen en werden ongeveer duizend gedetineerden vrijgelaten.

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag hielden helikopters van de ordediensten de hoofdstad in de gaten gehouden, na melding dat er van uit rondrijdende van wagens op verschillende huizen gevuurd werd.

Burgerwachten

Zondagochtend leek het iets kalmer in de hoofdstad en omgeving, maar wegens de vele plunderingen worden ondertussen wel burgerwachten opgericht om de inwoners te beschermen.

Poging tot destabilisatie

Getuigen schrijven het geweld toe aan aanhangers van de partij die aan de macht is, de Rassemblement Constitutionnel Démocratique. Zij zijn misnoegd dat de vroegere president Zine El Abidine Ben Ali het land moest ontvluchten en willen het land destabiliseren.

Ben Ali gevlucht naar Saudi-Arabië

President Ben Ali ontvluchtte vrijdag het land, na een maand van onrust. Hij landde in de stad Jeddah in Saudi-Arabië. Dat bevestigde de Saudische regering zaterdag. 'We hebben zijne excellentie Ben Ali en zijn familie welkom geheten in het koninkrijk', klinkt het in een verklaring aan het Saoedische persagentschap. Over de situatie in Tunesië, zegt de Saoedische regering dat ze hoopt op 'veiligheid en stabiliteit in het dierbare land'.