Charles Michel wil onderhandelen zonder N-VA
Foto: belga
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR), kandidaat-voorzitter voor zijn partij, stelt zaterdag in La Libre Belgique voor om te beginnen onderhandelen over de staatshervorming met de liberalen, maar zonder de N-VA.

'Ik denk dat er moet gestopt worden gijzelaar te zijn van de N-VA', zegt hij in de krant. 'Ik pleit radicaal, duidelijk en precies, voor onderhandelingen over een staatshervorming. Maar die moet gerealiseerd worden met de liberalen en zonder N-VA.'

Michel stelt dat er geen akkoord mogelijk is als er onderhandeld wordt met de huidige zeven partijen. Volgens hem werden al extreem grote Franstalige toegevingen gedaan, 'waarvan sommige onaanvaardbaar zijn in mijn ogen'.

'Als er morgen onderhandelingen beginnen zonder N-VA, zullen die waarschijnlijk respectvoller zijn in de manier waarop gewerkt wordt en het vertrouwen hersteld wordt', zegt de liberale minister. 'Want we bevinden ons echt op het niveau van de beledigingen.'

Volgens Michel hebben de drie andere Franstalige partijen (PS, cdH en Ecolo) ervoor gezorgd dat er een Vlaamse eenheid gecreëerd werd aan de onderhandelingstafel, doordat ze zich zelf verdeeld opstelden. Ten slotte pleit Michel voor het respect voor minderheden - de Franstaligen in de faciliteitengemeenten - en zegt hij dat hij voorstander is van de uitbreiding van Brussel.