NRC en RTL Nieuws kijken Amerikaanse diplomatieke stukken in
Foto: rr
Het Nederlandse RTL Nieuws en NRC Handelsblad hebben duizenden Amerikaanse diplomatieke stukken kunnen inkijken. De twee media konden dat dankzij een samenwerking met de Noorse krant Aftenposten, die - buiten Wikileaks om - de hand kon leggen op een kwartmiljoen documenten.

RTL Nieuws en het NRC probeerden aanvankelijk via Wikileaks de documenten die de klokkenluiderssite in zijn bezit had in te kijken. De contacten met de organisatie van Julian Assange verliepen echter bijzonder moeizaam en daarom werd beslist een poging te wagen bij de Noorse krant Aftenposten, die de documenten op eigen kracht - zonder hulp van Wikileaks - verkregen had. Dat lukte uiteindelijk.

Vanaf vandaag willen RTL Nieuws en het NRC berichten brengen over de correspondentie van Amerikaanse diplomaten die betrekking hebben op Nederland.

De eerste berichten die gepubliceerd worden handelen onder meer over de houding van koningin Beatrix ten opzichte van de Nederlandse missie in Afghanistan. 'Het zal moeilijk zijn, maar het moet', zou ze gezegd hebben over de verlening van die missie, aldus de stukken.