Australië is begonnen met het opnemen van de schade veroorzaakt door de enorme overstromingen. In Brisbane zochten inwoners vrijdag in de stinkende modder naar hun bezittingen. In de stad zijn meer dan dertigduizend huizen ondergelopen en de autoriteiten waarschuwen de bevolking dat sommige huizen zo erg beschadigd zullen zijn dat ze moeten worden afgebroken.

Kolenmijnbouwbedrijven hebben intussen aangekondigd hun contractuele verplichtingen voor de levering van kolen - het grootste exportproduct van Australië - niet te kunnen nakomen. Australische mijnen voorzien in een groot deel van de wereldwijde vraag naar kolen.

De watersnoodramp is echter vooral een ramp voor boeren, die op een goede oogst hadden gehoopt nadat ze recentelijk te maken hadden met de ergste droogte in meer dan honderd jaar. Door de mislukte oogsten kunnen de wereldvoedselprijzen gaan stijgen. Sommige boeren die weer op hun land wilden gaan werken, hebben van de politie te horen gekregen daar nog even mee te wachten tot de zoektocht naar lichamen is afgerond. De afgelopen weken kwamen zeker 26 mensen om. Er worden nog 53 mensen vermist.

Het nationale meteorologisch instituut heeft voorspeld dat het tot eind maart kan blijven regenen vanwege koufronten in de Stille Oceaan veroorzaakt door La Niña - een weerfenomeen met zware regenval als gevolg.

De kosten van de ramp kunnen voor Australië oplopen tot omgerekend bijna 10 miljard euro, stelt een econoom van JP Morgan in een onderzoeksrapport. Sommige andere economen stellen nu al dat bovendien de economische groei dit jaar geremd zal worden.