Wielerlegende Peter Post overleden
Peter Post als ploegleider. Foto: Photonews
De legendarische Nederlandse oud-renner en voormalig ploegleider Peter Post is op 77-jarige leeftijd overleden. Post sukkelde al geruime tijd met zijn gezondheid.

Peter Post was als renner de koning van de zesdaagsen. Maar liefst 65 keer was hij de snelste op de piste. Maar ook op de weg was Post een meer dan degelijk coureur. In 1964 pakte hij de bloemen in Parijs-Roubaix en hij stond drie keer op het podium van de Waalse Pijl. In 1972 maakte een val in de zesdaagse van Rotterdam een einde aan zijn carrière.

Na zijn actieve loopbaan ging Post aan de slag als ploegleider van TI-Raleigh dat met renners als Joop Zoetemelk, Jan Raas, Gerrie Knetemann en Hennie Kuiper enorm succesvol werd. Tussen 1974 en 1983 won de ploeg bijna duizend wedstrijden. In '83 kwam het tot een breuk met zijn belangrijkste renner, Jan Raas, op een moment dat de sponsor zich terugtrok uit de wielersport.

Post vond met Panasonic een nieuwe hoofdsponsor en werkte in dit nieuwe team succesvol samen met onder andere Eric Vanderaerden, Maurizio Fondriest en Eddy Planckaert.

In de Tour de France leidde Post zijn renners naar 52 etappezeges en, in 1980, naar de eindoverwinning van Zoetemelk.