Beerlings krijgt 5 jaar cel voor uitgelokte moordpoging
Foto: BELGA
Het Tongerse hof van assisen heeft vrijdag de 51-jarige stukadoor Ronald Beerlings uit Schelle tot 5 jaar cel en een boete van 2.750 euro veroordeeld voor de uitgelokte poging tot moord op zijn ex-vrouw Nancy Claes (50).

Beerlings schoot Nancy en haar nieuwe vriend Luc Van de Putte op zondag 23 april 2006 neer in hun stamcafé De Linde in Hemiksem. Ze overleefden beiden de vier afgevuurde kogels, maar Claes raakte verlamd en zit voor de rest van haar leven in een rolstoel. Naast de celstraf en boete kreeg Beerlings een levenslang verbod om nog wapens te hebben of te dragen. De gebruikte revolver werd verbeurd verklaard.

Claes had Beerlings in november 2005 verlaten en dat mondde uit in een vechtscheiding, waarbij Claes nooit iets zag van het geld of het huis. Ook op de zitting in Tongeren weigerde Beerlings nog te zeggen waar hij het zwart geld (meer dan 500.000 euro) veilig had gesteld. Claes had intussen in café De Linde, ook het stamcafé van Beerlings, Luc Van de Putte leren kennen, met wie ze een relatie begon.

Claes wilde de echtscheiding met Beerlings regelen en vroeg de helft van alle bezittingen, maar Beerlings ging niet akkoord. Uiteindelijk mondde alles op 23 april 2006 uit in een schietpartij in café De Linde.

Volgens de Tongerse jury had Claes de feiten uitgelokt, omdat ze niet duidelijk was geweest tegenover Beerlings, die nog altijd de hoop op een verzoening koesterde en omdat Beerlings die bewuste zondagavond 23 april 2006 in café De Linde geconfronteerd werd met zijn ex en haar nieuwe vriend. Daardoor heeft ze volgens de jury zwaar moreel geweld gepleegd op Beerlings, wat tot de uitlokking leidde.