Belgacom bouwt aantal telefooncellen voort af
Belgacom overweegt nog eens zo'n 3.000 openbare telefooncellen te verwijderen. Foto: rr
Telecombedrijf Belgacom zal het aantal telefooncellen ook in 2011 verder geleidelijk afbouwen, omdat de onderhoudskosten niet meer in verhouding staan tot het gebruik. Dat meldt de ICT-website datanews.be vrijdag. Jan Margot, de woordvoerder van Belgacom, bevestigt het nieuws.

Volgens de wetgeving in België moet Belgacom minstens 2.000 openbare telefooncellen blijven uitbaten. In elke gemeente moet er één staan. Van de 6.370 telefooncellen die nog in gebruik zijn, worden er volgens Margot 1.000 gemiddeld minder dan een keer per maand gebruikt.

De laatste jaren werden al heel wat telefooncellen weggehaald. In 1997 telde ons land er nog 18.000. "De afbouw blijft geleidelijk gebeuren", legt Margot uit. "We overleggen altijd eerst met de gemeenten. De cellen weghalen kost ons ook geld; daarom spreiden we het werk in de tijd."

De telefooncellen die nog het meest gebruikt worden, staan volgens de woordvoerder aan de drukste stations. Toeristen maken er nog vaak gebruik van, net als leefloontrekkers die een aantal gratis gesprekken kunnen voeren.