Zware herstructurering op til bij Innogenetics
Bij biotechbedrijf Innogenetics worden 80 mensen, een derde van het personeelsbestand, op straat gezet. De nieuwe eigenaar wil zich meer toeleggen op distributie.

Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront. Het bedrijf stelt in een medeling wel dat er sprake is van een collectief ontslag, maar noemt geen precieze aantallen. Alle jobs die verdwijnen zijn bediendefuncties en kaderleden in de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen.

Het bedrijf kwam vorig jaar in handen van het Japanse Fujirebio. Dat wil van Innogenetics een centraal strategisch punt in Europa maken. 

Volgens de vakbonden komt dit er op neer dat Innogenetics 'als biotechbedrijf ten grave wordt gedragen.'  De kerntaak van het bedrijf is niet langer onderzoek en ontwikkeling, maar verkoop en distributie.

'De voorgestelde besparingen, met het oog op winstvergroting op korte termijn, is voor het personeel een harde kennismaking met het moederbedrijf. De onverdroten inzet van vele gedreven medewerkers dreigt alleen tot ontgoocheling te leiden.'

De afdeling die onderzoek doet naar de ziekte van Alzheimer, wordt stopgezet. Daar verwijdenen 32 van de 60 jobs. De biologicals afdeling produceert voortaan enkel nog voor eigen gebruik, waarbij 22 van de 36 jobs verdwijnen. Ook de biomarker onderzoeksafdeling verdwijnt, waardoor daar 7 van de 9 banen wegvallen.

Maandag zit de syndicale delegatie samen. In de komende weken komt een informatie- en consultatieronde.