Voetbaltickets kunnen nog niet via de elektronische identiteitskaart (eID) worden gekocht. Nochtans werd een jaar geleden door de minister van ICT, Vincent Van Quickenborne, aangekondigd dat dat mogelijk zou worden. Dat meldt de ICT-website datanews.be vrijdag.

Bedoeling was het gebruik van papier sterk te verminderen en valse tickets en illegale doorverkoop beter onder controle te houden.

Ondanks enkele testen vorig jaar werd het systeem met de eID-tickets in de stadions nog niet op grote schaal ingevoerd. Volgens de woordvoerder van Van Quickenborne zit daar een economische logica achter: "De clubs hebben de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal in 2018 afgewacht. Als België en Nederland het WK hadden mogen organiseren, zouden veel stadions moeten worden verbouwd. Daarbij zou ook het toegangssysteem herbekeken worden."

De organisatie van het WK in 2018 ging echter naar Rusland. "We gaan er nu bij de clubs op aandringen om het systeem alsnog in te voeren", zo luidt het. "De eID-tickets zijn voordelig voor de clubs en voor de supporters."

Ludwig Sneyers, de directeur-generaal van de Pro League, liet aan Data News weten dat de komst van de eID-tickets voor een deel van de clubs nog een tijd op zich kan laten wachten.

Er bestaat momenteel overigens wel al een systeem om voetbaltickets via het internet aan te schaffen, maar daarbij wordt gewerkt met een voucher die moet worden afgedrukt om in het stadion in te ruilen voor een toegangsticket.