De moeder van de vondeling Jasper Van Essen is door de Antwerpse rechtbank vrijgesproken omdat ze volgens de rechter handelde onder onweerstaanbare drang.

In de nacht van 24 op 25 november 2006 beviel de vrouw helemaal alleen thuis van een zoontje. De beklaagde verzorgde het kind goed, wikkelde het in doeken en verschoonde het wanneer nodig. Ze kon echter geen borstvoeding geven en had ook geen babyvoeding in huis. Ze zat lange tijd met het kind op schoot zonder te weten wat ze met hem moest doen. Ze durfde hem niet te laten adopteren.

Op 26 november 2006 wikkelde ze haar zoontje in keukenrol, legde hem in een kartonnen doos en bedekte hem met een plastic zak ter isolatie. Ze reed met de baby rond en besliste uiteindelijk hem achter te laten op het perron van het station in Essen. De beklaagde dacht dat hij daar wel snel gevonden zou worden.

In oktober 2009 werd de vrouw teruggevonden. Ze verklaarde bij haar arrestatie dat niet voor het kind kon zorgen. Aan abortus had ze gedacht, maar ze was uiteindelijk te laat met haar beslissing. Ze had met het kind doelloos in de auto rondgereden. Toen ze de Belgische grens net over was, liet ze het kind achter in de hoop dat het snel gevonden zou worden.

Een stationsbediende vond de baby en verwittigde de hulpdiensten. De jongen verkeerde in goede gezondheid, kreeg de naam Jasper Van Essen.

Het openbaar ministerie had een voorwaardelijke straf geëist voor de vrouw. De rechter ging daar niet op in en sprak de vrouw vrij. De rechtbank meende dat ze een onweerstaanbare dwang voelde om zich zo snel mogelijk van de baby te ontdoen - zonder hem daarbij kwaad te willen doen - uit vrees voor de reactie van haar omgeving. Daarom werd ze vrijgesproken.
 

De jongen zelf heeft intussen een heel andere naam, en maar weinigen weten dat hij ooit Jasper Van Essen heette. Bij zijn adoptie, na meer dan een jaar in het opvangtehuis van het OCMW, heeft hij een andere voornaam gekregen en de familienaam van zijn adoptieouders. De band met zijn biologische moeder is daarmee volledig doorgeknipt.