Begeleiding voor alle werkloze 50-plussers
Foto: rr
Vlaanderen wil de activering uitbreiden naar alle werkzoekenden tot en met 58 jaar. Dat heeft de regering afgesproken met de sociale partners.

Tot nog toe was er geen systematische begeleiding voorzien voor werkloze 52-plussers. Dat verandert vanaf 1 april 2011. Vanaf dan wordt de activering uitgebreid naar alle werkzoekenden tot en met 55 jaar. Bedoeling is dat op termijn ook alle werkzoekenden tot en met 58 jaar geactiveerd worden. Dat staat vrijdag te lezen in een persbericht van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). De middelen hiervoor worden voorzien in het Werkgelegenheids- en Investeringsplan (WIP), aldus een persbericht van de Vlaamse minister van Werk, Philippe Muyters.

Vlaanderen kampt met een lage werkzaamheidsgraad van 50-plussers en zeker van 55-plussers (amper 35 procent). Om de tewerkstelling van 50-plussers te verhogen, voerde Vlaanderen in het verleden al een tewerkstellingspremie in en werd er ingezet op de activering van 50-plussers. Zo werd ook voor de categorie 50-52-jarige werkzoekenden een systematische aanpak met infosessies en begeleiding op poten gezet.

Voor 52-plussers ontbrak er tot nog toe zo’n systematische begeleidingsaanpak. Daar komt nu verandering in. De Vlaamse regering bereikte een akkoord met de Vlaamse sociale partners in het VESOC (Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité) over de uitbreiding van de systematische aanpak naar oudere leeftijdsgroepen.

"Met het akkoord van vandaag is het de bedoeling dat alle werkzoekenden tot en met 58 jaar op termijn kunnen genieten van de systematische aanpak", luidt het. De uitbreiding gebeurt in twee stappen. In een eerste fase (vanaf april 2011) gaat het om alle werkzoekenden tot en met 55 jaar. In het najaar wordt dan beslist over de uitbreiding tot de 58-jarigen.